Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.Hoe kan ik het ip-adres waarmee een e-mail verstuurd werd achterhalen? Ik heb al wat in de ‘headers’ zitten snuisteren, maar ik heb nog niet echt iets gevonden. Of behoort dergelijke informatie tot de privacy?

Vincent Van Roy

Je zit nochtans op het juiste spoor, Vincent: de e-mailheaders moeten je inderdaad al flink op weg kunnen zetten.

Open eerst het bewuste berichtje. Om de headers te kunnen lezen, open je in Outlook het menu BEELD, waar je OPTIES selecteert. In Outlook Express gaat dat het snelst via de toetscombinatie CTRL+F3.

Nu zijn die headers voor een leek een waar spaghettikluwen (een gedetailleerde Engelstalige uitleg vind je alvast op hier), maar in een notendop komt het hier op neer: scroll naar beneden, tot je de onderste – chronologisch is dat eigenlijk de eerste – regel ziet verschijnen die begint met RECEIVED: FROM… Daar zie je normaal ook het ip-adres van het verzendtoestel staan.

Met wat geluk kan je de eigenaar van dat ip-adres opsporen, met behulp van de online tool Sam Spade bijvoorbeeld. Hier tikt je dan het gevonden ip-adres in bij WHOIS, waarna je op de knop WHOIS drukt.

Even later krijg je het resultaat, waarop je dan kan doorklikken voor een zogenaamde Whois-query die je dan allerlei (technische en administratieve) informatie over de eigenaar van dat adres kan bezorgen.

De kans is weliswaar groot dat je bij een of andere internetprovider uitkomt: die put namelijk uit een pool van beschikbare ip-adressen zodra een van zijn klanten online komt.

Zo’n ip-adres is echter dynamisch, en wordt vaak aan tal van klanten (op verschillende tijdstippen) toegekend. Wil je weten wie op dat ogenblik dat ip-adres gebruikte, dan moet je dus bij die provider aankloppen gewapend met de Message-id – een item dat je eveneens uit de headers kan halen.

Maar inderdaad, dié informatie wordt dan wel weer door de privacywetgeving beschermd en zonder gerechtelijk bevel klop je dus vergeefs aan. En misschien gelukkig maar?