Voorlopig is HD-DVD de winnaar in de strijd om de opvolging van de dvd. In januari werden in Europa voor elk verkocht Blu-ray-toestel acht HD-DVD-spelers aan de man gebracht.

Voorlopig is HD DVD de winnaar in de strijd om opvolging van de dvd. In januari werden in Europa voor elk verkocht Blu-ray-toestel acht HD DVD-spelers aan de man gebracht. Het is nu afwachten of de PlayStation 3 verandering kan brengen in die verhouding.

In de eerste maand van 2007 was de Europese markt voor dvd-spelers van de volgende generatie voor 85 procent in handen van HD DVD. Dat zou vooral te danken zijn aan de goede verkoop van de Toshiba HD-E1, beweert het Taiwanese vakblad Digitimes aan de hand van cijfers van marktonderzoeker GfK. Het resterende marktaandeel van 15 procent wordt ingenomen door Blu-ray-supporters Samsung en Sony.

Maar eind deze maand lanceert Sony de PlayStation 3 in Europa. Dat zou wel eens een grote impact kunnen hebben op de markt voor dvd-spelers van de nieuwe generatie. Want hoewel de PS3 het imago heeft van een spelconsole, bevat hij een Blu-ray-lezer en een HDMI-uitgang met 1080p-output. Bijgevolg is de console dus ook een uitdager voor ‘echte’ huiskamertoestellen als de Toshiba HD-E1.

Met zijn prijskaartje van 599 euro is de nieuwe PlayStation meteen een van de goedkoopste Blu-ray-spelers op de markt. Zo kan Blu-ray beter concurreren met de doorgaans lager geprijsde HD DVD-toestellen. In theorie kan het nog scherper, maar recent raakte bekend dat de goedkoopste PS3 – met een prijskaartje van 499 euro – op korte termijn niet te verkrijgen is in Europa.

External links

Toshiba

External links

Samsung

External links

Sony