Ik bezit een mp3-speler en heb al heel wat audio-cd’s naar de harde schijf geript. Als ik deze liedjes beluister, hoor ik soms enorme verschillen in geluidssterkte, ongeacht of ik die op de pc of via mijn mp3-speler beluister. Hoe kan ik dat verhelpen?

Frank Holderbeke

Het gebeurt inderdaad dat een cd liedjes bevat met verschillende volumeniveaus, en dit fenomeen wordt nog duidelijker als je cd’s onderling vergelijkt.

Heb je daar last van, dan activeer je beter de normaliseringsfunctie die een aantal rippers aan boord heeft: deze functie tracht de volumes van de geripte tracks op elkaar af te stemmen.

Hou er wel rekening mee dat normaliseren de geluidskwaliteit nadelig kan beïnvloeden, zij het dan zeer lichtjes.

De ripmodule van Windows Media Player ontbeert zo’n functie, maar de gratis ripper CDex bevat wel zo’n handigheid.

In een notendop trek je die als volgt op gang. Zorg er eerst voor dat je over een goede en up-to-date mp3-encoder beschikt. Die vind je op www.free-codecs.com/Lame_Encoder_download.htm, en het volstaat het uitgepakte bestand LAME_ENC.DLL naar de map PROGRAM FILESCDEX_150 te kopiëren, en de oude versie te overschrijven.

Start vervolgens CDex op, en open het menu OPTIONS, SETTINGS. Ga naar het tabblad ENCODER en selecteer de juiste mp3-encoder. Zorg zeker ook dat je een vinkje plaatst naast ON-THE-FLY MP3 ENCODING!

Open vervolgens het tabblad GENERIC en stip de optie NORMALIZE aan, waarbij je zelf bepaalt in welke mate CDex moet normaliseren tijdens het rippen.

De vraag is natuurlijk: wat doe je met de mp3’s die je al geript hébt, zonder te normaliseren? Dan komt het gratis MP3Gain handig van pas: die normaliseert in één keer mappen vol mp3-bestandjes!