Om mijn originele cd’s te sparen, kopieer ik ze af en toe met Nero Burning ROM. Ik krijg bij verschillende nummers van een gekopieerde cd de eerste twee seconden niets te horen, en nadien beginnen die nummers plots toch te spelen. Wat is er aan de hand?

Jan Vereecken

Als je bedoelt dat er van elk nummer twee seconden worden ‘afgekapt’, dan zien we ook niet onmiddellijk
een mogelijke verklaring.

Bedoel je echter twee seconden ‘extra’ stilte, dan heeft het wellicht te maken met het feit dat je de cd niet in DAO-modus kopieert (disk at once).

Maak je immers een track-per-track kopie, dan heeft de laserstraal tijd nodig om zich uit/aan te schakelen en dat kan tot extra stilte leiden.

Kopieer je toch in DAO, en wil je alle stilte tussen de tracks kwijt – dus ook de stilte die je tussen de tracks al hebt op je originele cd – dan kan je de volgende werkwijze uitproberen:

Rip eerst alle tracks met Nero naar je harde schijf (als wavbestanden). Vervolgens laat je er WavTrim op los, een freeware programma, waarmee je (in batch) wav-bestanden kan verlossen van ‘digitale’ stilte, en waarmee je ook tracks kan normaliseren zodat de volumes van opeenvolgende tracks beter op elkaar aansluiten www.musica.at/shareware/Tools/more4.html. Daarna maak je gebruik van Nero (of een ander kopieerprogramma als Gear Audio) om ze naar cd te branden – specificeer wel een pauze van 0 seconden tussen de tracks.