Microsoft heeft een lijst vrijgegeven van software die perfect werkt onder Windows Vista. Opmerkelijke afwezigen zijn alle producten van Adobe, belangrijke openbronnamen en heel wat beveiligingssoftware.

In de lijst somt Microsoft alle software op die het Certified for Windows Vista– of Works with Windows Vista-logo mag dragen. Het is een uitgebreide collectie, met meer dan achthonderd softwaretitels.

Het verschil tussen de twee programma’s zit in wie het testwerk doet. Om het Certified for Windows Vista-etiket te verdienen, moet de applicatie een rigoureus testprogramma van Microsoft doorstaan. Daarbij wordt naar vier grote gebieden gekeken: betrouwbaarheid, beveiliging, compatibiliteit met Vista én toekomstige Windows-versies, plus de installatie- en verwijderprocedures. Er zijn ook technische criteria, zoals de compatibiliteit met 64 bit-versies van Vista.

De eisen voor Works with Windows Vista zijn veel minder stringent. Softwaremakers testen dan zelf hun programma’s om te zien of ze voldoen aan de richtlijnen van Microsoft.

In de Certified-lijst staat software van bekende fabrikanten als Corel, CyberLink, Trend Micro en Ulead. Het Works with-logo kleeft op programma’s van onder meer ABBYY, AutoDesk en Scansoft.

Erg opvallend is het ontbreken van vele grote namen uit de softwarewereld. Adobe bijvoorbeeld heeft geen enkel product met een Certified- of Works with-logo. Ook Symantec en McAfee – twee toonaangevende makers van beveiligingsproducten – mogen geen Vista-logo op de doos kleven. Daarnaast schittert de openbronwereld door afwezigheid. Populaire programma’s als Firefox, OpenOffice.org of Thunderbird staan niet in de lijst. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat de tests om een Vista-logo te ontvangen ook niet echt gratis zijn.

Maar is dit een ramp? Op zich niet, want niet in de lijst staan betekent nog niet dat een programma problemen heeft om onder Windows Vista te draaien. “Er zijn vele applicaties die compatibel zijn en goed samenwerken met Windows Vista, maar die toch niet in de lijst staan. Dit komt omdat die programma’s nog niet door het Windows Vista-logoprogramma zijn gegaan of nog in behandeling zijn”, verklaart Microsoft.

External links

Microsoft