Vanaf woensdag 28 februari ligt een nieuwe Aldi-notebook in de winkelrekken: de Medion MD98200. Is deze supermarktnotebook opnieuw zijn geld waard? Clickx zoekt het exclusief voor je uit!Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Al jarenlang verkoopt Aldi pc’s en notebooks, en iedere keer opnieuw moeten potentiële kopers bij de pinken zijn om er eentje te bemachtigen. Dat geeft al aan dat Aldi-computerspullen populair zijn, al moeten we tegelijkertijd vaststellen dat de laatste computeraanbiedingen van deze Duitse supermarktketen minder vlot van de hand gingen. Is de markt verzadigd? Ondervindt Aldi concurrentie van andere supermarkten en grote ketens?

Hoe dan ook pakt Aldi op woensdag 28 februari uit met de zoveelste multimedianotebook. De Medion MD98200 kost 799 euro en verlokt ons met zijn uitgebreide multimediamogelijkheden. Clickx ging ermee aan de slag en geeft zijn oordeel nog voor deze notebook in de winkels ligt.

De juiste Vista

Ook Medion, de fabrikant van de Aldi-notebooks, ontkomt er niet aan: Windows XP is passé en hun MD98200 is dan ook voorzien van Windows Vista Home Premium. Dat is volgens ons de ‘juiste’ versie van Vista want deze is het meest gericht op multimedia en bevat zowat alles dat thuisgebruikers nodig kunnen hebben. Zo kan je onder meer werken in de fraaie Aero Glass-interface, en genieten van foto’s, video’s en muziek in de Windows Media Center-omgeving.

Een traditie bij Aldi is dat hun pc’s gebundeld worden met flink wat extra software, en dat is deze keer niet anders. We noteren de aanwezigheid van Microsoft Works versie 8, samen met een boel multimediasoftware van Cyberlink (waaronder PowerDVD en PowerDirector). Voor de beveiliging staat Bullguard 2007 in, en voor het branden van cd’s en dvd’s kan je aan de slag met de basisversie van Nero 7. Alle software komt zichzelf keurig aanmelden in het Nederlands, wat toch een prestatie genoemd mag worden. Zo zien we het graag!

Multimedia van Medion

Wat ons meteen opvalt bij het openklappen van de MD98200 is de vrij goede bouwkwaliteit: de behuizing voelt stevig genoeg aan. In deze prijsklasse is zoiets niet vanzelfsprekend. Ook het toestenbord blijkt solide genoeg, al buigt het tijdens het typen wel een heel klein beetje door.

Zoals het een goede multimedianotebook betaamt, krijg je een 15,4-inch lcd-breedbeeldscherm, FireWire, een digitale geluidsuitgang en een ingebouwde lezer voor geheugenkaartjes. Erg leuk zijn de (stroef bedienbare) radiografische afstandsbediening en het DVB-T tv-kaartje dat een plaats krijgt in het ExpressCard-uitbreidingsslot en vergezeld wordt van een bijna dertig centimeter lange antenne.

Wij konden hiermee op onze redactie in Turnhout echter geen enkele DVB-T zender (enkel één en Canvas/Ketnet) uit de lucht plukken. Geen erg denk je, totdat je merkt dat de tv-tuner ook geen analoge televisie ondersteunt. Tv-kijken kan dus enkel in gebieden met een goede DVB-T ontvangst.

Eveneens opmerkelijk is dat het lcd-scherm ‘mat’ is in plaats van reflecterend – wat tegenwoordig toch zowat de norm is. Nadelig valt dat overigens niet uit voor Medion: een mat lcd-scherm heeft veel minder last van hinderlijke lichtreflecties en is bijgevolg aangenamer om mee te werken.

Dat alles kan echter niet verbergen dat de beeldkwaliteit eerder middelmatig is: we storen ons vooral aan de beperkte kijkhoeken en de niet optimale verhouding tussen helderheid en contrast. Kortom, dit is zeker geen slecht scherm, maar we hebben er al betere gezien, zelfs in deze prijsklasse.

Vergelijking met de concurrentie

We vergelijken de Medion MD98200 met twee Vista-notebooks die we recent in ons testlab mochten verwelkomen: de Acer Aspire 5633WLMi (999 euro) en de Toshiba Satellite A100-803 (999 euro). Beide zijn 200 euro duurder, maar verschillen technisch niet zo veel van de Medion. De Acer en de Toshiba kunnen wel pratgaan op een Core 2 Duo-processor, daar waar de MD98200 het moet stellen met een Core Duo T2060 (zonder ‘2’) wat de vorige processorgeneratie van Intel is.

Als we afgaan op de Windows Prestatie Index (een in Vista ingebouwde benchmark) dan scoort dit drietal een quasi identieke algemene score van 3,1 (op een maximum van 5,9). De verdere deelscores hebben we in een vergelijkende tabel gegooid.

Belangrijkste vaststelling is dat de Intel on-board grafische kaart de zwakste component is: voor 3D-spelletjes is deze notebook absoluut ontoereikend. Voor de rest situeert de Medion zich op hetzelfde niveau als de twee merkcomputers.

Hieruit kunnen we concluderen dat deze Medion MD98200 voor zijn geld toch behoorlijk goede Vista-prestaties biedt. Overigens heeft de Medion geen problemen om de grafisch veeleisende Aero Glass-interface op het scherm te zetten.

Alle testresultaten en gedetailleerde specificaties vind je in deze tabel (in pdf-formaat).

External links

Aldi

External links

Medion