Hoe formatteer ik een harde schijf om er vervolgens een verse Windows XP op te installeren?

Benoit D’Alleine

De makkelijkste manier is om je pc op te starten vanop je installatie-cd van Windows XP. Weigert je pc om op cd-rom te booten, dan moet je nog even een instelling aanpassen in het BIOS. Gewoonlijk moet je daarvoor een toets ingedrukt houden terwijl je de pc opstart – vaak is dat de DELETE-toets of een van de functietoetsen.

Er verschijnt dan een menu waarin je met de pijltjestoetsen kan bladeren. Hier ga je op zoek naar een optie waar je de opstartvolgorde (‘boot sequence’) kan instellen. Zorg dat je cd-romlezer bovenaan in het lijstje staat. Vergeet niet deze wijziging te bewaren.

Prima, je kan nu opstarten vanop de installatie-cd. Even later beland je dan in het welkomstmenu van Windows XP. Druk op ENTER om te bevestigen dat je Windows XP wil installeren. Verklaar je akkoord met de licentieovereenkomst via de F8-toets.

Je krijgt nu de partitie te zien waarin je huidige XP geïnstalleerd is. Selecteer die, druk op de D-toets om ze te verwijderen, en bevestig die keuze een paar keer.

Besef wel goed dat je door deze operatie alle gegevens op die partitie in één klap wist. Wellicht moet je dus vooraf de nodige back-ups maken!

In het venster verschijnt nu het item NIET-GEPARTITIONEERDE RUIMTE. Selecteer dat en druk op ENTER. Nu moet je deze partitie nog formatteren. Dat doe je bij voorkeur met het NTFS-bestandssysteem. Bevestig je keuze met ENTER, en volg de verdere instructies op het scherm.