Het lukt me niet een eigen foto in Word te importeren via de gebruikelijke weg (INVOEGEN, FIGUUR, UIT BESTAND). Ik krijg namelijk telkens een wit kader met een rood kruis te zien. Wat is hier aan de hand?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.Het lukt me niet een eigen foto in Word te importeren via de gebruikelijke weg (INVOEGEN, FIGUUR, UIT BESTAND). Ik krijg namelijk telkens een wit kader met een rood kruis te zien. Als ik diezelfde foto echter naar mezelf doorstuur via e-mail en die vervolgens op mijn harde schijf bewaar, lukt het wél. Wat is hier aan de hand?

Danny Vanhecke

Word komt inderdaad met een rood kruis op de proppen om een afbeelding voor te stellen die niet (correct) kan weergegeven worden.

De oorzaak kan een beschadigde afbeelding zijn, maar het fenomeen kan zich ook voordoen als Word over te weinig geheugen en/of systeembronnen beschikt. Ook onvoldoende vrije ruimte op je harde schijf kan voor dergelijke problemen zorgen.

Belangrijk is ook dat de temp- en tmp-variabelen naar geldige submappen op je schijf verwijzen, zodat Word zijn bestanden tijdelijk kan wegschrijven. Klinkt ingewikkeld? Dat valt wel mee hoor…

Klik op het bureaublad met je rechtermuisknop op DEZE COMPUTER, kies EIGENSCHAPPEN en ga naar het tabblad GEAVANCEERD.

Druk hier op de knop OMGEVINGSVARIABELEN. In beide velden (GEBRUIKERSVARIABELEN en SYSTEEMVARIABELEN) kan je nu een geldig pad opgeven voor temp en tmp.

Het fenomeen zou volgens Microsoft echter vooral voorvallen als het Word-document gecreëerd werd met een oudere versie van Word én als het document bmp-bestanden of uit het klembord geplakte figuren bevat.

Wat zijn nu mogelijke oplossingen? Je kan alvast een of meer van de volgende remedies uitproberen:

  • Herstart Word en zorg dat er zo weinig mogelijk andere programma’s actief zijn.
  • Ga in Word naar het menu EXTRA, kies OPTIES en open het tabblad OPSLAAN. Verwijder hier het vinkje naast SNEL OPSLAAN. Bewaar je document vervolgens onder een andere naam en haal opnieuw de bewuste afbeeldingen binnen.
  • Open de afbeeldingen even in je favoriete beeldbewerker en bewaar ze opnieuw. Haal ze vervolgens opnieuw binnen in Word – eventueel via knippen en plakken met behulp van het klembord.
  • Gaat het om gif- of jpeg-bestanden, ga dan na of die afbeeldingen geen complexe formatteringen bevatten zoals animaties of progressieve weergave (waarbij een afbeelding stelselmatig beter op het scherm komt te staan bij het inladen op een webpagina).