XnView is een krachtig én gratis tooltje om beelden te bewerken en beheren. In opties en mogelijkheden is het ongeëvenaard. In versie 1.90.2 zijn opnieuw vele bugs verwijderd en nieuwe functies toegevoegd.

Grote troef van XnView is de brede ondersteuning van bestandsformaten. Het programma weet raad met meer dan vierhonderd verschillende beeldformaten, waaronder GIF, BMP, JPEG, PNG, Targa, multipage TIFF, JPEG 2000 (na het installeren van een plugin), MPEG, AVI en QuickTime. De kans is groot dat je zelfs de meest exotische bestanden met dit programma kan openen, inclusief RAW-bestanden van digitale fototoestellen.

[download_file]
De Verkenner-achtige interface bladert snel door je collectie foto’s of afbeeldingen en geeft een mooi overzicht van de inhoud van je map. Je kan het programma ook gebruiken om rechtstreeks via Twain foto’s in te scannen, een webpagina met een fotogalerij aan te maken, of om meerdere foto’s tot een groot panoramabeeld samen te voegen. We raden je aan om bij installatie alle componenten aan te vinken, zodat je meteen over alle effecten van Harry’s Filters beschikt.

De lijst van nieuwigheden in 1.90.2 is te lang om op te sommen. Ben je toch benieuwd, dan kan je even een blik werpen op het overzicht dat de maker van XnView online heeft geplaatst.

De aangeboden download is bedoeld voor Windows. Op de website van de makers vind je ook (oudere) versies voor Windows 3.x en niet-Windows-besturingssystemen als Mac OS X, Linux, FreeBSD of Solaris. Deze krachtige beeldbewerker en -beheerder is gratis voor niet-commercieel of educatief gebruik. Bedrijven komen weg met een licentie van 26 euro.

External links

XnView