Ik ben van plan een externe dvd-brander te kopen. Mijn computer beschikt echter enkel over een tragere usb 1.1-poort. Kan ik daar probleemloos een usb 2.0-apparaat (zoals de dvd-brander) aan koppelen en gebruiken?

François Van Roeyen

In theorie kan je een usb 2.0-apparaat inderdaad aansluiten op een usb 1.1-poort. Er springt dan gewoonlijk wel een venstertje te voorschijn met de melding dat er zich een snel apparaat op de (tragere) poort bevindt.

Deze waarschuwing is niet onterecht: usb 2.0 bereikt een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mbit/s, terwijl usb 1.1 het met een magere 12 Mbit/s moet stellen!

Hang je hier bijvoorbeeld een usb 2.0-geheugenstickje aan, dan hoeft dat voor het overzetten van bescheiden bestanden geen ramp te zijn. Datahongerige toestellen zoals een tv-kaart of een dvd-brander zien zo’n flessenhals echter niét goed zitten.

Een 16x dvd-rom bijvoorbeeld werkt met een datatransfer van zo’n 170 Mbit/s: geen probleem voor usb 2.0 dus, maar veel te hoog gemikt voor dat arme usb 1.1-poortje.

Heb je toch een externe usb 2.0 dvd-brander op het oog, dan schaf je daarom maar beter een extra usb 2.0 PCI-insteekkaart aan. Vanaf pakweg € 12 haal je zo’n exemplaar in huis.