Geluid opnemen met een microfoon, tv of radio als bron? Dan moet je het opnemen als wav-bestand, dat je daarna nog moet coderen tot werkbare grootte. Tenzij je onze raad opvolgt en het handige HarddiskOgg gebruikt.

Geluid opnemen met een microfoon, tv of radio als bron? Dan moet je het opnemen als wav-bestand, dat je daarna nog moet coderen tot werkbare grootte. Tenzij je onze raad volgt en het handige HarddiskOgg gebruikt.

Het tooltje codeert de binnenkomende geluidsstroom in real time. Daardoor hoef je geen gigabytes aan vrije ruimte te hebben om alles kwijt te kunnen. Met HarddiskOgg kan je maar liefst achttien uur geluid op één GB persen.

[download_file]
Je kan trouwens kiezen of je Ogg-, mp3-, wav- of het exotische Monkey’s Audio-formaat wilt gebruiken. Monkey’s Audio is erg populair bij dit soort toepassingen omdat het de bestanden comprimeert zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Toch zegt de maker de beste resultaten te halen met Ogg-bestanden. Is de geluidsbron aan de zwakke kant, dan zal HarddiskOgg automatisch voor de nodige versterking zorgen.

Je hoeft zelfs niet te wachten tot het opnemen is voltooid. Het is perfect mogelijk om het aangemaakte bestand al te beluisteren terwijl je nog aan het opnemen bent. Om op te nemen in mp3-formaat moet u de LAME-codec wel afzonderlijk downloaden.
Windows 95/98/2000/XP

External links

Fridgesoft