Veilingreus eBay werkt sinds deze maand nauw samen met de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) in de strijd tegen film- en gamepiraterij. Naar schatting is zo’n 80% van de handel in namaakfilms en -games terug te brengen naar het internet, en veilingsites zoals eBay blijken een populaire manier om deze nepgoederen aan de man te brengen.

De samenwerking tussen eBay en de BAF bestaat in eerste instantie vooral uit een gezamenlijke informatiecampagne bij de leden van de veilingsite. Ze worden er op gewezen dat objecten die ze aankopen, mogelijk nagemaakt zijn.

Als dat het geval is kan je dit als koper best melden, zowel bij eBay als bij de politie. Op de site van BAF kan je terecht voor een klachtenformulier dat je kan invullen. Hiermee wordt de drempel om een aangifte te doen aanzienlijk verlaagd. Binnenkort zal je op dezelfde site een checklist vinden voor het herkennen van namaakgoederen.

Ook toen er nog geen sprake was van deze samenwerking was het aanbieden van namaakobjecten op eBay uiteraard ook al niet toegestaan, maar er wordt voortaan zo mogelijk nóg strenger op toegekeken dat er niemand door de mazen van het net glipt.

Tanguy Peers, General Manager van eBay België, geeft wat extra uitleg: “Voor eBay is het een prioriteit om fraude en negatieve ervaringen van onze gebruikers tot een minimum te herleiden. Elke keer dat een eBay-lid een namaakobject koopt, wordt het vertrouwen in ons geschonden. De nauwe samenwerking met BAF is een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen namaak.”

External links

eBay

External links

Belgian Anti-Piracy Federation