Ik heb onlangs een draagbare mp3-speler aangeschaft. In de handleiding staat dat je hierop ongeveer 60 mp3’s of 120 songs in wma-formaat kan opslaan. Hieruit leid ik af dat een wma dan tweemaal kleiner is dan een mp3. Zit er een addertje onder het gras? En hoe kan ik eventueel mijn mp3’s naar wma omzetten?

Jef Teughels

Wma (Windows Media Audio) is een formaat voor geluidsbestanden dat sterk door Microsoft wordt gepromoot, als tegenhanger van het immens populaire mp3.

Belangrijkste reden daarvoor is dat wma-bestanden via DRM (Digital Rights Management) makkelijker te beschermen zijn tegen illegaal kopiëren of afspelen.

Maar vanwaar komt de bewering dat je dubbel zoveel wma’s als mp3’s in je mp3-speler kan proppen? Dat heeft vooral te maken met Microsoft, dat beweert dat een song gecodeerd met een bitratio van slechts 64 kbps kwalitatief even hoogstaand zou zijn als een mp3-song gecodeerd met 128 kbps, waardoor een wma gemiddeld inderdaad ongeveer half zo groot wordt.

Wij voerden verschillende luistertests uit, en meenden toch een verschil in geluidskwaliteit te kunnen ontwaren. De mp3, gecodeerd met een goede up-to-date encoder – zoals de populaire en gratis Lame-encoder – aan 128 kbps klonk iets ‘voller’ dan z’n 64 kbps wma-tegenhanger.

Maar het verschil is inderdaad niet zo groot en het loont de moeite om beide varianten eens uit te proberen op je draagbare mp3-speler!

Songs rechtstreeks van een audio-cd naar het wma-formaat branden, is alvast geen probleem – dat kan je bijvoorbeeld met Microsofts eigen Windows Media Player. Ook mp3-songs converteren naar wma behoort tot de mogelijkheden.

Een gratis tool die dat klusje gretig klaart, is dBpowerAMP Music Converter. Eens geïnstalleerd, hoef je vanuit Windows Verkenner alleen maar met de rechtermuisknop op een mp3’tje te klikken, en CONVERT TO selecteren. De tool zorgt voor de rest.

Veel luistergenot!