De videofilmpjes die ik met mijn digitale camera van Kodak maak, worden in het mov-formaat bewaard – ik vermoed dat het hier om het QuickTime-videoformaat gaat. Het probleem is nu dat ik die filmpjes graag zou bewerken (stukken wegknippen en muziek toevoegen bijvoorbeeld), het liefst met gratis programma’s natuurlijk. Kunnen jullie mij helpen?

Steven Vandevyver

Je vermoeden is juist, Steven: mov is inderdaad de extensie die gebruikt wordt voor het Apple QuickTime-formaat. Nu bestaan er inderdaad wel een aantal pakketten waarmee je dergelijke videobestanden rechtstreeks kan importeren om die vervolgens te bewerken.

We denken onder meer aan Adobe Premiere Elements 3.0 (€ 100.43 – gratis proefversie op de website van Adobe), en aan Ulead VideoStudio 10 (€ 69,99 – gratis proefversie op de site van Ulead).

Vreemd genoeg biedt het populaire Pinnacle Studio vooralsnog geen mov-ondersteuning, maar die hebben ze alvast wel beloofd voor de eerstvolgende versie van Studio.

Je geeft echter te kennen dat je het liefst met gratis software werkt, en daar hebben we best wel oor naar. We kennen niet meteen een gratis videobewerkingspakket dat mov-bestanden importeert – als iemand wél zo’n tool kent, horen we dat graag – maar met een omwegje kom je er ook wel.

Zo kan je met het gratis RAD Video Tools mov-filmpjes importeren en die vervolgens naar het avi-formaat converteren. Dat doe je heel eenvoudig door op de CONVERT A FILE-knop te drukken, waarna je via de OUTPUT TYPE-knop AVI FILE kiest.

Met de CONVERT-knop zet je het geselecteerde bestand om. Om zo weinig mogelijk aan kwaliteit in te boeten, kies je in het venstertje VIDEOCOMPRESSIE bij voorkeur VOLLEDIGE FRAMES (NIET-GECOMPRIMEERD). Dit bestand kan je dan zonder problemen importeren in de gratis videobewerker van Microsoft: Movie Maker 2.

Na bewerking kan je het filmpje dan uitvoeren als wmv- of avi-bestand.