Een aantal internetabonnementen is sinds 1 januari 2007 duurder geworden. De oorzaak blijkt te liggen bij een nieuwe wet die de betalingsmodaliteiten regelt.

Belgacom ADSL Go kostte in 2006 precies 39,95 euro per maand. In 2007 echter betaalt je plots een pak meer: 41,75 euro. Ook bij andere providers zien we een prijsverhoging van hun breedbandabonnementen.

In het geval van Belgacom is de prijsverhoging enerzijds een gevolg van een indexering die al sinds 2004 niet meer had plaatsgevonden. Anderzijds speelt men ook in op een nieuwe wet die sinds 1 januari 2007 van kracht is.

Die wet bepaalt dat geen meerkost meer aangerekend mag worden voor een niet-domiciliëring van een breedbandabonnement. Dat was nochtans een wijdverspreide praktijk: breedbandklanten die niet automatisch wensten te betalen, moesten tot voor kort een hogere maandprijs betalen. Vaak betekende dat een extra kost van 1 euro per maand.

Die aanpak is in 2007 niet meer toegestaan, maar dat betekent niet dat er veel verandert aan de situatie. Veel providers die voorheen een meerkost aanrekenden, verhoogden gewoon de prijs van het basisabonnement met hetzelfde bedrag dat niet-gedomicilieerden betaalden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Tele2. De regel bij Tele2 wordt nu dat Wie betaalt via domiciliëring, een korting van 1 euro krijgt.

Kortom, iedereen betaalt evenveel als voorheen. De nieuwe wet is dus grotendeels een maat voor niets geweest.