De site van het Belgische leger is nog altijd offline na een hackaanval. Tijdens het weekend werd Mil.be beklad, vermoedelijk door Turks-nationalistische hackers. Het Ministerie van Defensie dient een klacht in tegen de hackers, meldt de website van De Morgen.
Dat Mil.be het slachtoffer werd van Turkse nationalisten, bleek uit de boodschap die zij achterlieten. De hackers maakten zich bekend als de ‘Kleinkinderen van het Ottomaanse Rijk’. En in hun vandalisme verdedigden ze de Armeense genocide van 1915. Hun boodschap is ondertussen vervangen door een tijdelijk ‘pannebericht’ van het Belgische leger.
Het is zeker niet de eerste keer dat – onder meer Turkse – hackers websites met webgraffiti versieren, het zogenaamde defacement. Meestal gaat het niet echt om zeer verfijnde hacks, maar wordt er gebruikgemaakt van (geautomatiseerde) tools die bekende lekken misbruiken. Het doelwit zijn slecht beveiligde of ongepatchte servers, liefst bij hostingbedrijven die veel kleinere sites herbergen. Op die manier levert een geslaagde hackaanval meteen veel gekaapte websites op – en in de competitie tussen defacement-groepen draait het net om aantallen. In realiteit slaagt dit type hackers er echter zelden in om echt gevoelige informatie in handen te krijgen.
Ook Belgische websites delen regelmatig in het leed. Zone-H.org, een site die defacement-acties telt, noteerde in de afgelopen maand zelfs 222 overgenomen Belgische websites. Vorige week bijvoorbeeld werd een reeks .be-sites het slachtoffer van de Turks-nationalistische groep Turkmenkagan. Onder meer De Gazet van Turnhout en Joevanholsbeeck.be zagen zo hun sites vervangen worden door propaganda.