De FBI waarschuwt voor phishingmails die ontvangers wijsmaken dat ze op het lijstje van een huurmoordenaar staan.

Het verhaal staat vandaag prominent op de openingspagina van de FBI-site, die begin december al melding maakte van de e-mails. Die zijn zogenaamd afkomstig van een huurmoordenaar. Ontvangers wordt opgedragen om duizenden dollars te betalen, willen ze in leven blijven.

De ‘huurmoordenaar’ schrijft dat hij door een vriend van het slachtoffer is ingehuurd en zijn doelwit al een tijdje volgt. Als de bedreigde naar de politie stapt, wordt de moord uitgevoerd. Het slachtoffer moet snel zijn of haar telefoonnummer verstrekken.

In één geval dreigde een ontvanger naar de autoriteiten te stappen. De oplichter, die een vooruitbetaling van twintigduizend dollar eiste, mailde terug en herhaalde de bedreiging. Hij voegde daar een aantal gegevens aan toe zoals het werkadres van de ontvanger, zijn huwelijkse staat en de volledige naam van zijn dochter, gevolgd door een ultimatum.

Vorige week maakte de FBI melding van een andere reeks verontrustende, vergelijkbare e-mails. Deze lijken afkomstig te zijn van de FBI in Londen. De e-mail wijst erop dat onlangs een persoon is gearresteerd voor de moord op een aantal Amerikaanse en Britse burgers.

Uit informatie die deze persoon zogenaamd bij zich droeg, blijkt dat de ontvanger van de e-mail het volgende slachtoffer zal zijn. De ontvanger wordt verzocht om snel contact op te nemen met de FBI in Londen, om te helpen bij het onderzoek.

Mensen die een dergelijke mail hebben ontvangen, kunnen dit melden bij het Internet Crime Complaint Center; een samenwerking tussen de FBI en het National White Collar Crime Center (NW3C). Inmiddels zijn 115 klachten over deze e-mails bij het centrum binnengekomen. Er is geen melding gemaakt van uitgevoerde dreigementen of betaling van geld.

External links

FBI

External links

Internet Crime Complaint Center