De koers van de dollar staat al een tijdje behoorlijk laag. Daarom vroeg ik me af of het niet interessanter is om een laptop in de Verenigde Staten te kopen. De prijzen op bekende Amerikaanse sites liegen er niet om. Is het echter een goed idee om vanuit Belgie een laptop te kopen? De prijs is goed, maar wat met taksen, garanties, enzovoort?

Reginald Weekx

De lage koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro maken het extra interessant om aankopen te doen in het buitenland.

Maar je moet rekening houden met een paar zaken. Zo moet je in normale omstandigheden importtaksen betalen, bovenop het gewone bedrag dat je voor het toestel neertelt. En vadertje staat zal je nog eens 21 procent BTW aanrekenen.

Ook de verzendkosten kunnen aardig oplopen; het is immers aangeraden om een bijkomende verzekering te nemen voor de verzending.

Je moet dan ook nog eens een converter kopen, want de Amerikanen werken met een voedingsadapter die niet compatibel is met Europese stopcontacten.

België is ook een van de weinige landen die nog met AZERTY-toetsenborden werkt. De kans is groot dat je Amerikaanse laptop uitgerust is met een QWERTY-klavier.

En hoe zit het met garantie en ondersteuning? Moet je de laptop op eigen kosten terug naar de Verenigde Staten sturen als er problemen mee zijn?

Dat zijn allemaal dingen die je je moet afvragen en waar je je best ook over informeert bij de winkel waar je van plan bent te kopen.