Ik gebruik A4-bladen met aan de onderkant voorgedrukte overschrijvingen. Nu zou ik die graag via computer invullen, om dan op die voorgedrukte bladen te printen. Hoe pak ik dat aan om de gegevens op de exacte plaats afgedrukt te krijgen?

Patrick Wellens

Met Word zou dat zonder problemen moeten lukken. Je kan namelijk gebruik maken van de werkbalk voor Formulieren (die maak je zichtbaar via het menu BEELD, WERKBALKEN).

Vervolgens kan je de nodige tekstvakken plaatsen waar dat nodig is. Het is zelfs mogelijk macro’s te koppelen aan die tekstvakken.

In Word vind je hierover overigens heel wat nuttige informatie. Tik maar eens ‘formulier’ in op de helpbalk van Word, en klik vervolgens op MEER. Uit het lijstje kan je dan EEN FORMULIER MAKEN DAT IN WORD WORDT INGEVULD aanklikken: dat brengt je naar een pagina waarin het hele proces stap voor stap uit de doeken wordt gedaan.

Vind je dat hele formulierengedoe net iets te complex, dan kan het iets eenvoudiger, hoewel je ook voor deze methode tekstvakken moet creëren.

Begin met een lege pagina, ga naar het menu INVOEGEN en kies hier TEKSTVAK. Teken met de muis een rechthoek (tekstvak) waarbij de positie en de grootte een invulveld van je voorgedrukte formulier benadert. Klik met de rechtermuisknop op een rand van dit tekstvak en kies TEKSTVAK OPMAKEN. Er verschijnt een dialoogvenster waar je het tabblad INDELING opent. Selecteer hier OMKADER, en druk vervolgens op de knop GEAVANCEERD… Open het tabblad FIGUURPOSITIE en vul de exacte positie van het bewuste invulveld in, zowel horizontaal als verticaal.

Stip ABSOLUTE POSITIE aan en kies respectievelijk RECHTS VAN en ONDER PAGINA. Nu hoef je de positie van dat veld maar met een lat af te meten op je voorgedrukte formulieren en de afstanden in te vullen in centimeter.

Eventueel kan je op het tabblad GROOTTE ook nog de exacte afmetingen van dat tekstvak intikken, en kan je bij KLEUREN EN LIJNEN bijvoorbeeld de omtreklijn leeg laten en het tekstvak met een heel lichte grijze kleur invullen. Die kleur krijg je dan wel te zien in je Word-document, maar zal je laserprinter normaal nauwelijks zichtbaar afdrukken.