Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Hoe zit dat precies met die ‘poorten’ op een pc? Ik weet dat het iets te maken heeft met internetverbindingen en bepaalde diensten die achter zo’n poort zitten. Wat is eigenlijk het praktische nut ervan voor de thuisgebruiker?

Swake Verwilligen

Er zijn hele hoofdstukken geschreven over deze poorten – niet zo verwonderlijk als je weet dat elke pc er theoretisch zo’n 65.535 kan aanspreken. Wat moet je hier nu onder verstaan? Je hebt het alvast bij het rechte eind als je stelt dat poorten iets te maken hebben met (diensten op) een netwerkverbinding.

Zo’n poort is in deze context geen fysieke verbinding (zoals bijvoorbeeld een usb-poort), maar kan je zien als een logisch communicatiekanaal waarlangs computers in een netwerk met elkaar communiceren.

Deze poorten zijn allemaal genummerd (van 0 tot 65.535), en heel wat internetprotocollen (zoals ftp, http, smtp en pop3) maken inderdaad van een standaard poortnummer gebruik.

Een overzicht hiervan vind je op de site van IANA (Internet Assigned Numbers Authority), die deze poortnummers beheert.

Wil je zien welke poorten op jouw pc actief zijn, open dan een DOS-venster door via START, UITVOEREN de opdracht ‘cmd’ in te geven. Tik hier het commando ‘netstat’ in, gevolgd door een druk op ENTER. Poortnummers kan je bijvoorbeeld ook als volgt aan het werk zien.

Surf even naar http://clickxmagazine.zdnet.be:80, en vervolgens naar http://clickxmagazine.zdnet.be:90.

Je zal merken dat het tweede adres enkel een foutmelding geeft. Dat komt omdat op dat poortnummer geen (http-)dienst luistert op de server van Clickx Magazine.

Het standaard poortnummer voor webservers is namelijk 80, en niet 90. Een doorsnee eindgebruiker komt gelukkig niet echt in contact met deze poortmaterie.

Notoire uitzondering is wanneer je een firewall of router geïnstalleerd hebt en je bijvoorbeeld een online spelletje wil spelen of een beeldgesprek via internet wil opzetten.

In dat geval zit er vaak weinig anders op dan in de router of de firewall de nodige poorten open te zetten. Maar dat is stof voor een andere brief…

Een toegankelijke tekst rond poorten en protocollen vind je verder nog bij Microsoft.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.