Ben je van plan om met digitale fotografie te beginnen, of ben je op zoek naar een compacte point-and-shoot camera, dan heeft Pentax voor jou de Optio E30 in zijn gamma.

Deze compactcamera mag dan wel voor beginners zijn, hij levert hoogkwalitatieve 7,1-megapixelbeelden af (die je dan kan bekijken op het schermpje van 2,4 inch). Er zijn 15 scène-presets voorhanden (waaronder Landschap, Huisdier en Voedsel), zodat je niet onnodig lang in het instellingenmenu moet ronddwalen.

De Optio E30 werkt met eenvoudige AA-batterijen. Op het eerste gezicht misschien een vreemde keuze, maar het voordeel is dat je zo’n batterijen zowat overal vindt. Volgens Pentax is het toestel ook erg energiezuinig en kan je met een setje AA-batterijen zo’n 200 plaatjes schieten.

Verder heeft de Optio E30 een 3x optische zoom, ondersteunt hij de nieuwe SDHC-geheugenkaartjes (een aanvulling op het standaard SD-formaat), beschikt hij over 11 MB intern geheugen, en kan je er ook filmpjes mee opnemen tot 640 x 480 pixels.

Prijzen zijn nog niet bekend, en ook op een lanceringsdatum is het nog even wachten.

Update: De Optio E30 zal rond eind februari, begin maart 2007 leverbaar zijn, en de adviesprijs zal tussen 149 en 199 euro liggen.