Ik heb zopas mijn eigen site gebouwd, en natuurlijk wil ik daar graag veel volk naartoe lokken. Ik weet dat ik de site hiervoor bij de talrijke zoekmachines hoor in te schrijven, maar dat klusje lijkt mij toch erg veel tijd in beslag te nemen. Kan dat niet op een snellere manier gebeuren? Bestaan er nog andere manieren om een site bekend(er) te maken?

Lennart Martens

Je webstek een prominent zitje geven bij de bekendste zoekmachines vergroot inderdaad flink je kansen op succes! Nu kan je inderdaad gebruik maken van geautomatiseerde tools om je site in één klap bij wel honderden zoekmachines aan te melden, maar let op: er schuilt veel kaf onder het koren – zowel bij die tools als bij de zoekmachines zelf.

Sommige (gratis) tools misbruiken namelijk je eigen gegevens (zoals je e-mailadres) voor het versturen van spam, en heel wat van de zoekmachines zijn van het type waar je met je site waarschijnlijk liever niet in terecht komt.

Het aantal gratis tools neemt ook zienderogen af, maar op Submit Express vind je er bijvoorbeeld nog eentje.

Tot de betere commerciële tools behoort ongetwijfeld WebPosition 4 (je vindt op de site een gratis proefversie).

Aanmelden is één zaak; goed (blijven) scoren op de hitlijsten is een tweede! Zoekmachines houden hun rangschikkingscriteria wel angstvallig geheim, maar een aantal tips kunnen we je alvast wel meegeven.

Zorg dat je de belangrijkste sleutelwoorden, waarmee je site wil gevonden worden, geregeld herhaalt, zowel in de paginatitels, metatags (description en keywords), headers en (bovenste) bodytekst. Hoed je echter voor overdrijving (100 keer ‘sex’ intikken in je metatags bijvoorbeeld), want zoekmachines zijn daar allergisch voor.

Maak je webpagina’s ook niet nodeloos ingewikkeld voor zoekrobots: overdrijf dus niet met frames of Flash-toestanden. Heel wat zoekmachines houden ook rekening met de ‘linkpopulariteit’: hoe meer (deftige) sites naar jouw site linken, hoe beter jouw site op hun hitlijst scoort. Contacteer daarom de webmasters van gelijkgezinde sites, en tracht hen te overtuigen een (wederzijdse) link naar de site op te nemen. Veel succes alvast!