Ik ben mijn wachtwoord vergeten om in te loggen in Windows XP (Home Edition). Hoe kan ik dat verhelpen, zonder dat ik Windows moet herinstalleren?

Ingeborg Holthof

Dat had je nochtans kunnen vermijden, Ingeborg, door een wachtwoordhersteldiskette aan te maken (open daarvoor de optie GEBRUIKERSACCOUNTS in het CONFIGURATIESCHERM, en kies WACHTWOORD NIET MEER VERGETEN bij VERWANTE TAKEN – meer uitleg vind je op de support-site van Microsoft.. Maar gedane zaken nemen jammer genoeg geen keer.

Wat kan je nu doen? Start Windows op in Veilige modus – hou daarvoor bij het opstarten even de F8-toets ingedrukt net voor Windows uit de startblokken schiet, en kies VEILIGE MODUS. Even later krijg je dan de kans om als Administrator in te loggen, en bij XP Home is dat wachtwoord standaard leeg.

Je kan nu al verder met Windows: via GEBRUIKERSACCOUNTS kan je vervolgens het wachtwoord van het probleemaccount wijzigen (of verwijderen). Blijkt je Administrator-wachtwoord toch niet leeg te zijn (zoals gewoonlijk bij XP Professional) of ben je dat óók vergeten… dan zit je met een zwaarder probleem! In dat geval kan je je geluk nog beproeven met speciale wachtwoordkrakers.

Typische exemplaren vind je op Lostpassword.com (circa 150 euro) en op Offline NT Password & Registry Editor (gratis). Gebruik is uiteraard wel op eigen risico!

Geraak je hoe dan ook niet ingelogd, dan kan je op z’n minst wel nog de gegevens van je account redden – ook al staan die op een NTFS-partitie.

Daar kan je een gratis tool voor inzetten: NTFS Reader for DOS (dat je vanop een DOS-bootdiskette optart). Van hieruit kan je namelijk toegang krijgen tot je NTFS-mappen, en de gegevens daaruit naar een andere schijf of partitie kopiëren, vooraleer je… XP opnieuw installeert.