Ik zou graag een lege brief met briefhoofd inscannen van de firma waar ik werk om die dan later altijd te kunnen gebruiken, voor het schrijven van offertes, mededelingen, enzovoort. Bestaat er een programma om dat te doen?

François Sarens

In principe kan dat met elk programma dat bij een scanner wordt geleverd. Als die aangesloten is op je pc, dan kan je het briefhoofd inscannen met de scansoftware (liefst aan een niet te hoge resolutie; anders wordt je beeld te zwaar).

Bewaar het beeld, als jpg bijvoorbeeld, en open je tekstverwerker (waarschijnlijk is dat Word).
Gebruik daar de functie INVOEGEN, BEELD, UIT BESTAND en navigeer naar de plaats waar je je beeld bewaard hebt.

Nu kan je het beeld in je document laden, de grootte aanpassen (klik er op en je krijgt aan de randen blokjes te zien die je kan verschuiven) en het beeld op de juiste plaats zetten.

Bewaar dit document als een .dot-bestand, zodat je het altijd kan openen als een sjabloon. Dat doe je door in het menu BESTAND, OPSLAAN ALS in het uitrolmenu bij OPSLAAN ALS (waar standaard WORD-DOCUMENT staat) te kiezen voor DOCUMENTSJABLOON. Adres- en andere gegevens kan je als een vast tekstkadertje in zo’n document bewaren.

Meer informatie over deze methode vind je trouwens in de helprubriek van Word. Zoek maar eens op de trefwoorden ‘figuurbestand’ en ‘tekstvak’.