Een tijd terug heb ik het softwarepakket ‘Muziek op CD en DVD’ van Magix gekocht. Je kan er je muziekcollectie op LP’s of cassettes mee opfrissen, converteren naar digitale muziekformaten. Maar de opgefriste muziekbestanden kan je alleen in ‘grote’ wav-bestanden bewaren. Het kan ook in het wma-formaat, maar dan kan je ze achteraf niet meer lezen met Magix. Je kan ook maar 20 mp3’s omzetten, en daarna moet je een ongelimiteerde mp3-encoder kopen. Is er geen andere mogelijkheid om bestanden om te zetten van wma naar mp3?

Guillaume Beckers

Het is inderdaad wel straf dat een programma dat je wil helpen bij het eenvormig maken van je muziekcollectie, alleen een testversie van een mp3-encoder meelevert, want dat is wat je nodig hebt om mp3’s te bewaren.

Er zijn verschillende ‘merken’ van dat soort encoders, maar de Lame-encoder (en decoder) is een van de betere. En goed nieuws: je vindt deze encoder vaak als volledig werkende versie bij gratis muzieksoftwarepakketten die je gewoon kan downloaden! Bijvoorbeeld in dbPowerAmp Music Converter, een programma dat precies doet wat je vraagt: muziek omzetten van het ene formaat naar het andere.

Surf even naar www.dbpoweramp.com, en download eerst het programma (je hebt alleen de Music Converter nodig). Het programma kan zowat van elk denkbaar formaat naar elk ander denkbaar formaat converteren, op voorwaarde dat je de juiste codecs installeert.

Gelukkig zijn die net als het programma allemaal gratis, te vinden onder de link Codec Central op de website. Je zal merken dat enthousiaste vrijwilligers die codecs gemaakt hebben, en dat verklaart waarom het gratis kan.

Nu zitten de encoder (opslaan) en decoder (afspelen) voor courante formaten als wav en mp3 al standaard in het Music Converter-pakket dat je downloadt. Installeer het programma, en installeer eventueel ook nog extra codecs (zoals de Windows Media Audio System Codecs) die je gedownload hebt vanuit de Codec Central.

Vervolgens kan je rechtsklikken op elk willekeurig muziekbestandje, en kiezen voor CONVERT TO. Daarna kies je in dbPowerAmp de juiste codec, en stel je via ADVANCED OPTIONS eventueel nog de kwaliteit van je uitvoerbestand in. Nu kan je je wma-bestanden, zoals je zelf voorstelt, converteren met dbPowerAmp, buiten het programma van Magix om. Als je Magix toch wil blijven gebruiken, dan moet je eens rondsnuffelen in de instellingen, of je daar ergens een plugin- of codec-map kan opgeven. Als dat zo is, dan kan je de Lame-codec van dbpoweramp opsnorren, en hem gebruiken in je Magix-programma.

Zoek via de Windows-zoekfunctie door in het zoekveld gewoon ‘lame’ in te geven. Het zou kunnen dat Windows verschillende Lame’s vindt. Je hebt het bestand Lame_enc.dll nodig.

Je zou ook kunnen overwegen het dll-bestand te kopiëren, en de ‘testversie’ in de installatiefolder van Magix ermee te overschrijven. Misschien werkt dat, al is het natuurlijk wel een stukje niet zo evidentie chirurgie.