Ik had een aantal bestanden op diskette staan, maar blijkbaar is er tijdens het kopiëren naar de harde schijf iets fout gelopen. De bestanden zijn nergens terug te vinden, en ik heb per ongeluk ook de map met die bestanden gewist én de prullenmand leeggemaakt.

Johan Verplancke

Met de juiste tools én kennis kan je die bestanden in principe nog wel terughalen, op voorwaarde weliswaar dat er zich op die (vrijgemaakte) ruimte intussen geen andere bestanden hebben genesteld!

We geven in een notendop wat tekst en uitleg. Zodra je in Windows (XP) een bestand wist, komt dat normaal in de prullenmand terecht. Eigenlijk is dat niks meer dan een (submap onder de) verborgen map met de naam RECYCLED of RECYCLER.

Stel dat je een bestand wist met de naam clickx.txt, dan zou dat in die verborgen (sub)map bijvoorbeeld onder de naam Dc3.txt kunnen terechtkomen (D van delete, C wijst naar het bewuste station, 3 geeft aan om het hoeveelste gewiste bestand het gaat en .txt is de oorspronkelijke extensie).

Maak je nu ook die prullenmand leeg, dan wordt deze ingang eveneens (deels) gewist, maar blijft het gebied waarin de gegevens van dit bestand zich bevinden vooralsnog onaangetast. Je kan het een beetje vergelijken met een bibliotheek: neem je een fiche uit de bak weg, dan vind je het boek misschien niet meer, hoewel het nog wel in de rekken zit.

Via de gewone Windows Verkenner zal je niet ver geraken, maar met een gespecialiseerde tool als Directory Snoop spring je al een heel eind. Je kan een probeerversie van deze tool binnenhalen en het programma 25 keer gebruiken. Afhankelijk van het bestandsformaat van je schijf (FAT of NTFS – dat vis je uit via het eigenschappenvenster van de bewuste schijf) start je dan een andere module op. Vervolgens blader je naar de ‘verborgen map’ en overloop je de mogelijke kandidaten: gewiste bestanden toont Disk Snoop overigens standaard in het rood. Onderaan krijg je dan de inhoud van die bestanden te zien.

Heb je het gewenste bestand te pakken, klik er dan op met de rechtermuisknop en kies UNDELETE. Lukt het hiermee niet, dan kan je je toevlucht nemen tot Davory (39,90 euro), waarmee je zelfs in één klap alle gewiste bestanden op je schijf kan (proberen) terughalen.

De gratis proefversie is jammer genoeg wel beperkt tot bestanden van 200 KB. Er bestaan overigens nog (heel wat) meer ‘undetele-tools’ voor Windows XP: tik maar eens ‘undelete windows xp’ in bij een zoekrobot als Google.

Voorwaarde voor al deze tools blijft evenwel dat de oorspronkelijke data inmiddels nog niet door andere gegevens zijn overschreven!