Naar aanleiding van het Clickx-artikel ‘Ouderlijk toezicht op internetgebruik’ heb ik wat met gebruikersaccounts geëxperimenteerd. Nu heb ik per ongeluk de wachtwoorden van de twee accounts gewijzigd (een ervan was de beheerdersaccount). Ik herinner mij bovendien de nieuwe wachtwoorden niet meer, en heb ook geen wachtwoordhersteldiskette gemaakt. Hoe kan ik nu weer als beheerder inloggen op deze computer?
Alex Boel
Je hebt het in je vraag wel over ‘beheerdersaccount’, maar het is niet duidelijk of je daarmee de beheerdersaccount ‘administrator’ bedoelt, want ook Windows XP Home heeft dat standaard ingebouwd.
Probeer eerst het volgende uit: start XP op via het herstelmenu dat je oproept door net voor het opstarten van Windows even de functietoets F8 ingedrukt te houden.
Daar kies je vervolgens de optie VEILIGE MODUS. Normaal verschijnt nu ook het ingebouwde administratoraccount, waarmee je mogelijk nog wel kan inloggen (wellicht is het wachtwoord hier zelfs leeg) en waarmee je vervolgens de wachtwoorden van de twee probleemaccounts kan wijzigen. Hou er wel rekening mee dat die accounts daarna in principe niet meer aan hun eigen gegevens kunnen, tenminste als die zich in versleutelde mappen zouden bevinden!
Lukt het hiermee niet, dan moet je zwaarder geschut bovenhalen, want zelfs de (Amerikaanse) experts van Microsoft wisten ons geen andere oplossing aan te reiken – tenzij ze zo’n achterpoortje natuurlijk strikt geheim willen houden.
Er bestaan namelijk een aantal tools waarmee je diverse accounts – zelfs dat van de administrator – kan wijzigen, ook al kan je niet meer inloggen in XP. Een van de krachtigste is
Een vergelijkbaar product is
Nog een andere, gelijkaardige tool is de
Neem dus eerst goed de instructies door die je op de website vindt. Het hele proces is natuurlijk ook niet geheel zonder risico, want het programma grijpt stevig in op cruciale onderdelen van het Windows-register!
De tool
Ook deze tool is niet meteen voor beginners, maar na enig zoekwerk kom je er wel uit. Je kan een gratis demo downloaden, maar de ‘kraakmogelijkheden’ zijn wel aan banden gelegd. Hou er ook rekening mee dat zo’n tool – afhankelijk van de lengte en complexiteit van je wachtwoord – soms tientallen uren met deze taak zoet kan zijn. De makers van het programma hebben trouwens ook laten weten dat ze eind 2006 zullen stoppen met de ondersteuning.
Je hoort het: het is geen sinecure om dit probleem op te lossen, en je doet het ook allemaal op eigen risico. Let dus goed op wat je doet!