Via Internet Explorer kan ik Apple QuickTime-filmpjes afspelen. Hoe kan ik deze beelden op mijn harde schijf bewaren om ze later nog eens, zonder Internet Explorer, te bekijken?


Via Internet Explorer kan ik Apple QuickTime filmpjes afspelen. Hoe kan ik deze beelden op mijn harde schijf bewaren om ze later nog eens, zonder Internet Explorer, te bekijken?

Geert Van Assche

De eenvoudigste manier is de QuickTime Pro-versie van Apple binnenhalen en op je pc installeren.

In dat geval hoef je in principe maar in je browser met de rechtermuisknop op het filmpje te klikken en uit het snelmenu de optie SAVE AS QUICKTIME MOVIE te selecteren.

Alleen is deze Pro-versie jammer genoeg niet gratis – ze kost zo’n 24 euro. Gelukkig is er een alternatief dat wel gratis is, maar niet zo evident.

Klik in Internet Explorer opnieuw met de rechtermuisknop op het filmpje, en kies PLUG-IN SETTINGS. Er opent zich een dialoogvenster waar je een vinkje plaatst naast de optie FILMS OPSLAAN IN SCHIJFCACHE (zorg dat er géén vinkje staat naast KIOSKMODUS ACTIVEREN).

Speel het filmpje nog eens in je browser af als je hiermee klaar bent. Normaal heeft je browser dit filmbestand nu in de internetcache – op je harde schijf dus – bewaard.

In Internet Explorer spoor je die bestanden op in het menu EXTRA. Daar kies je INTERNET-OPTIES. Op het tabblad ALGEMEEN druk je op de knop INSTELLINGEN in de rubriek TIJDELIJKE INTERNET-BESTANDEN. Vervolgens druk je op de knop BESTANDEN WEERGEVEN. Het filmpje staat hier ergens in de lijst. Heb je het gevonden? Klik er dan op met de rechtermuisknop en kies KOPIËREN. Open vervolgens je Windows Verkenner, blader naar een geschikte locatie en kies PLAKKEN. Met de Quicktime Player kan je dit filmpje nadien rustig bekijken.

Maar de kans bestaat dat het noch met QuickTime Pro noch via de cache lukt om het filmpje vast te leggen, omdat degene die het filmpje online heeft gezet in een beveiliging heeft voorzien.

In dat geval kan je je echter nog altijd uit de slag trekken met een tool die videobeelden kan capturen en opslaan, zoals HyperCam, of het bekende SnagIt. Je kan van beide programma’s een gratis proefversie downloaden.

Gebruik je SnagIt, kies bij MODE dan VIDEO, en zorg dat je ook het microfoon-pictogram aanklikt: het geluid wordt dan mee opgenomen. Het eindbestand wordt dan wel als een AVI-filmpje opgeslagen.