Tijdens het installeren van Windows worden veel overbodige bestanden naar de harde schijf gekopieerd. Wat als je een afgeslankte installatie-cd zou kunnen maken die veel sneller werkt? Met nLite is dat perfect mogelijk. Van nLite is ook een speciale versie voor Windows Vista beschikbaar, vLite. Dat programma zie je binnenkort dan wel op de Clickx-site verschijnen.

Als je geen cd hebt met Windows erop kan je met nLite weinig beginnen. Uiteraard moet je ook beschikken over een dvd- of cd-schrijver – anders kan je geen eigen installatieschijf maken.

[download_file]
Bij het opstarten van nLite, wijs je het programma eerst in de richting van de installatiebestanden van Windows 2000, XP of Server 2003. Deze bestanden moeten zich bovendien op de harde schijf bevinden, niet op de cd-rom. Daarna begint een langdurig proces om de componenten in te laden. Reken hiervoor op een minuut of tien.

In versie 1.2 is het nu veel eenvoudiger om servicepacks toe te voegen, overbodige Windows-onderdelen te verwijderen en stuurprogramma’s voor je hardware mee op de installatieschijf te proppen. Deze opties zijn zeer praktisch als je Windows op meerdere pc’s moet zetten en geen zin hebt om de patchcollecties apart aan te brengen.

En je kan nog meer installatiewerk vermijden. Het is namelijk mogelijk om een aantal velden van tevoren in te vullen, zodat er geen interactie meer vereist is tijdens het installatieproces. Je kan dus bijvoorbeeld al het serienummer van Windows ingeven, taalinstellingen vastleggen en het juiste toetsenbord kiezen.

External links

nLite