Hoewel Windows XP al veel minder snel in de problemen komt dan zijn voorgangers, crasht er nog steeds af en toe een programma. In de meeste gevallen kan je dat programma dan afsluiten, zonder dat Windows zelf volledige opnieuw opgestart moet worden.

Reageert een programma niet meer, wacht dan toch eerst nog een minuut om te na te gaan of het echt vastgelopen is. Is dat het geval, druk dan tegelijkertijd de toetsen CTRL, ALT en DEL in. Nu verschijnt het Windows Taakbeheer. Klik op het tabblad TOEPASSINGEN en selecteer het programma met de status REAGEERT NIET. Klik nu op TAAK BEËINDIGEN.

Windows vraagt of je het programma echt wil beëindigen; klik op NU BEËINDIGEN en daarna op NIET VERZENDEN als je de vraag krijgt of je de foutmelding naar Microsoft wil versturen.

Als het niet lukt om het programma af te sluiten via NU BEËINDIGEN, kan je in het Taakbeheer eens een kijkje nemen op het tabblad PROCESSEN. Als je daar het gecrashte programma kan opsporen, kan je het afsluiten via PROCES BEËINDIGEN.

Vind je het niet meteen terug in die lijst – omdat het een te cryptische naam heeft bijvoorbeeld – ga dan terug naar het tabblad TOEPASSINGEN en klik met de rechtermuisknop op het programma in kwestie. Kies GA NAAR PROCES in het snelmenu, en het juiste proces wordt meteen geselecteerd. Nu kan je zonder problemen op PROCES BEËINDIGEN klikken.

Blijkt een bepaald programma wel heel veel te crashen? Ga dan even na of je recent niet een nieuw stukje hardware geïnstalleerd hebt, of verifieer je werkgeheugen.