Hoe vaak is het je al gebeurd dat je een kleurdocument in zwart-wit op een inkjetprinter wou printen, maar door verstrooidheid of per vergissing toch in kleur afdrukte? Dit zijn dure missers, en je kan heel wat geld besparen door ervoor te zorgen dat je alleen in kleur print als je dat echt wil.

Geen kleurcartridges plaatsen, of lege kleurcartridges niet vervangen is geen oplossing: de meeste inkjetprinters weigeren dienst tenzij ze een volledig functionerende set inkttanks aan boord hebben.

Als je de kans op vergissingen wil verminderen, kan je je printer een tweede keer installeren onder een andere naam. Dat doe je in het Configuratiescherm, waar je PRINTERS & FAXAPPARATEN kiest, en dan op PRINTER TOEVOEGEN klikt – net zoals toen je je printer voor de eerste keer installeerde.

In de eigenschappen van die ‘tweede’ printer stel je dan in dat je enkel in zwart-wit wil afdrukken. Bewaar deze instelling en geef de nieuwe printer bijvoorbeeld de naam ‘zwart-witprinter’.

Met een druk op de rechtermuisknop kan je hem als standaardprinter instellen. Ziezo, voortaan krijg je als je wil afdrukken de keuze tussen twee printers. De nieuwe ‘zwart-witprinter’ staat nu standaard geselecteerd, wil je echt in kleur afdrukken, dan selecteer je gewoon je andere printer.