BitTorrent is uitgegroeid tot het meest populairste distributiemiddel van omvangrijke bestanden. Deze oerversie van BitTorrent werd onlangs bijgewerkt tot versie 4.22.1, die een aantal bugfixes bevat.

Het BitTorrent-protocol laat mensen bestanden die ze downloaden ook direct weer aanbieden aan andere geïnteresseerden. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het maakt niet uit hoeveel downloaders er actief zijn. Extra serverruimte of bandbreedte bij de originele aanbieder is onnodig, want alle deelnemers stellen een stukje van hun eigen bandbreedte ter beschikking.

[download_file]
Tegelijkertijd geldt dat hoe meer downloaders via BitTorrent een bestand downloaden – en daarmee dus aanbieden – hoe hoger de gemiddelde downloadsnelheid komt te liggen. Het is dan ook geen wonder dat bedrijven en organisaties die veel met grote bestanden in de weer zijn, zoals de NASA en producenten van Linux-distributies, het protocol omarmd hebben.

De software-, film- en muziekindustrie ziet het succes van BitTorrent met lede ogen aan. Wie goed zoekt, vindt namelijk een onvoorstelbaar reservoir aan (meestal illegale) inhoud.

Deze versie van BitTorrent is de oermotor van het protocol. Er zijn inmiddels diverse BitTorrent-pakketten in omloop, met ingebouwde rss-feeds en tientallen extra opties. Maar deze simpele versie doet wat het moet doen: zo snel mogelijk torrent-bestanden binnenhalen.

Windows 98/ME/NT/XP

External links

BitTorrent