Weinig programma's ruimen zichzelf behoorlijk op als ze worden verwijderd. Na verloop van tijd bevat je pc dan ook allerlei softwareresten. CCleaner helpt bij het opruimen.

Programma’s voeren tijdens de installatie wijzigingen door in het register. Slechts weinig programma’s ruimen zichzelf behoorlijk op als ze weer worden verwijderd. Programma’s houden bovendien allerlei lijsten bij, zoals geopende items en de zoekgeschiedenis. Na verloop van tijd bevat je computer dan ook allerlei softwareresten en overbodige gegevens. CCleaner helpt je schoon schip te maken.

De nieuwe versie 1.32.345 bevat onder andere een bugfix in de registerschoonmaker. Ook zijn er een paar kleine veranderingen in de interface aangebracht en is overbodige code verwijderd. Een compleet overzicht van de verbeteringen vind je op de website van CCleaner.

[download_file]
Het programma haalt de bezem door een groot aantal programma’s, waaronder sinds kort ook Adobe Photoshop, Nero, Opera 9 en Internet Explorer 7.0. Verder worden allerlei Windows-onderdelen opgeschoond, zoals de prullenbak, tijdelijke bestanden en logbestanden, de lijst met recent geopende bestanden en url’s, en sleutels in het Windows-register.

Onder ‘Cleaner Instellingen’ staan twee tabbladen: Windows en Applicaties. Daaronder vind je een lijst met onderdelen die je kan aanvinken als het de bedoeling is dat CCleaner ze opschoont.

De knop ‘Problemen’ biedt de mogelijkheid fouten op te sporen, zoals programmaonderdelen die niet meer worden gebruikt. Je kan deze fouten met een druk op de knop herstellen. Via ‘Gereedschap’ verwijder je de programma’s weer.

Wijzigingen aanbrengen in het register of het verwijderen van bestanden waarvan de functie niet duidelijk is, kan negatieve gevolgen hebben voor de systeemstabiliteit. Het is dus zaak niet al te achteloos om te springen met de tool, die immers behoorlijk grondig te werk gaat.

Gelukkig heeft CCleaner een optie voor het maken van een back-upbestand, zodat je altijd kan terugkeren naar je oude systeeminstellingen.
Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server

External links

CCleaner