PDFCreator is een handig én gratis programma om documenten om te zetten naar het pdf-formaat. Nieuw is een toolbalk om rechtstreeks vanuit Internet Explorer pdf’s te maken van internetpagina’s. Spijtig genoeg werkt deze toolbalk niet met andere browsers.

Er zijn weliswaar talloze programma’s waarmee je documenten kan omzetten naar pdf’s, maar als je geen zin hebt om het grote OpenOffice.org te draaien of te investeren in Acrobat, kan je bij PDFCreator terecht. Het openbronprogramma biedt weliswaar slechts een basisfunctionaliteit, maar de doorsnee gebruiker zal er voldoende aan hebben. In tegenstelling tot sommige shareware-oplossingen voegt PDFCreator geen reclameboodschappen toe aan de pdf.

[download_file]
Net zoals bij andere pdf-toepassingen installeert PDFCreator een virtuele printerdriver die je dan bij het afdrukken selecteert. Dat is een handige aanpak die ervoor zorgt dat je zowat uit elk programma een pdf kan maken. De stelregel is: als je het kan afdrukken, kan je er een pdf-document van maken.

PDFCreator werkt relatief snel en produceert compacte pdf’jes. De kwaliteit wisselt wel sterk. Eenvoudige Word-bestanden vormen geen probleem, maar sommige webpagina’s zien er heel wat minder fraai uit. Veel zal natuurlijk afhangen van de afdrukmodus van het programma waaruit je print.

De vele opties van het programma bepalen sterk het eindresultaat. Je bepaalt in het Opties-scherm onder meer hoe compatibel de pdf zal zijn met oudere versies van Acrobat Reader en hoe gedetailleerd (én hoe groot) het document wordt. Verrassend zijn de uitgebreide instelmogelijkheden; je kan bijvoorbeeld bepalen wat de kwaliteit is van de beelden die in een document bewaard worden en of een pdf versleuteld wordt. PDFCreator ondersteunt zelfs CMYK-kleurruimtes.

Tijdens de installatie kan je kiezen voor een Nederlandstalige interface. PDFCreator kan ook op een server worden geïnstalleerd. Bij versie 0.9.3 draait het vooral rond bugfixes en de keuze voor GPL-Ghostscript.

Windows 98/Me/2000/XP/Server 2003

External links

PDFCreator