Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Op de finale versie van Firefox 2 is het zeker nog een maandje wachten. Maar de recent verschenen Bèta 2 is stabiel genoeg om er al mee aan de slag te gaan. Vooral de nieuwe zoekmogelijkheden maken een (vervroegde?) upgrade naar de nieuwe editie van de openbronbrowser de moeite waard.

Eigenlijk is er maar één functie die in deze bètaversie nog niet functioneel is: de Phishing Protection-functie, waardoor je behoed wordt voor online zwendelpraktijken. Maar voor de rest werkt alles naar behoren. Er zijn ook wat visuele aanpassingen doorgevoerd, zoals de lichtjes hertekende navigatieknoppen. Wereldschokkende veranderingen moet je echter niet verwachten. Niet zo erg, want Firefox beschikte al over een zeer degelijke interface.

[download_file]
De Firefox-ontwikkelaars hebben maar weinig te leren van Internet Explorer, maar een kleine feature zijn ze – gelukkig – bij IE7 gaan lenen. Gedaan met een algemene afsluitknop voor tabs; vanaf nu krijgt elke tab een eigen knopje, wat veel praktischer is. Firefox opent vanaf nu ook standaard sites in een nieuwe tab, in plaats van in een nieuw venster.

Sterk verbeterd is ook het beheer van rss-feeds, waardoor je zo’n feeds makkelijker aan externe programma’s kan koppelen. Van de nieuwigheden vermelden we nog de zoeksuggesties, de Session Restore-functie om downloads opnieuw op te pikken na een crash, en de ondersteuning voor microsummaries (een functie waarmee de inhoud van websites samengevat wordt).

Firefox 2 Bèta 2 is beschikbaar in verschillende talen (waaronder het Nederlands) en voor verschillende platformen. De downloadlink bij dit artikel brengt je naar een pagina waar je de juiste versie voor je systeem kunt selecteren.

Windows 98/Me/NT/2000/XP/Server 2003, Mac OS X of Linux

External links

Mozilla