WinRAR is een erg bruikbare, degelijke compressietool. Standaard werkt WinRAR het liefst in het eigen rar-formaat, maar het ondersteunt ook allerlei andere gangbare compressieformaten. De nieuwe versie is geoptimaliseerd voor computers met meerdere processors of processorkernen. Wie niet gelooft dat dergelijke chips een verschil kunnen maken, kan in de benchmarkmodule van WinRAR deze functionaliteit aan- en uitschakelen. Zo kan je meteen zelf een vergelijking maken.

De makers beweren dat rar-archieven tot dertig procent compacter zijn dan zip-bestanden, en onze tests spreken die resultaten niet tegen. Maar als je een rar-bestand mailt, moet je er wel zeker van zijn dat de ontvanger weet wat hij ermee moet aanvangen.

[download_file]
Ongeacht het gekozen formaat levert WinRAR voldoende opties om snel zelf gecomprimeerde bestanden aan te maken. Je kan gearchiveerde bestanden automatisch laten verwijderen, of een compressiebestand maken dat zichzelf uitpakt als de ontvanger er op dubbelklikt. Je kan ook commentaar toevoegen of een paswoord instellen.

Hoewel het de geavanceerde encryptietechnieken van SecureZIP moet missen, bevat WinRAR wel enkele beveiligingstechnieken. Je kan een archief beschermen met een wachtwoord, en de namen van de ingesloten bestanden verbergen.

WinRAR is een handige tool om een keur aan gecomprimeerde bestanden mee te beheren; het converteert rar-, zip-, arj-, gz-, tar- en nog meer exotische formaten. WinRAR kan volgens de makers bestanden aanmaken van 8.589 miljard gigabyte groot (altijd fijn om te weten), en het aantal bestanden dat je in een rar-archief onderbrengt, is onbeperkt.

Windows 98/Me/2000/XP

External links

RARLab