Niet altijd is een trage opstart te wijten aan Windows. Helemaal in het begin van het opstartproces moeten er immers dingen gebeuren waar Windows geen vat op heeft. Zo wordt er nagegaan welke drives er zijn aangesloten, of het geheugen goed werkt en of er opgestart moet worden van een diskette of cd-rom.

Door hier een aantal zaken uit te schakelen kan je gemakkelijk een handvol seconden opstarttijd (of boot-tijd) besparen. Je doet dat in het BIOS dat toegankelijk is door tijdens het booten een bepaalde toets in te drukken, meestal Delete (Del) of een functietoets (F1 tot F12). Ga nu op zoek naar het menu waar je de ‘boot priority’ kan aanpassen. Als daar staat aangegeven dat er eerst van diskette, vervolgens van cd-rom en pas daarna van harde schijf gestart moet worden, dan pas je dit zo aan dat de harde schijf nu als eerste staat.

Nog een goede tip is om apparaten die je niet gebruikt, uit te schakelen. Hierbij denken we aan een RAID-controller of SerialATA-poorten (SATA). Zoek in de handleiding van het moederbord op waar je daarvoor moet zijn.