Voor niets gaat de zon op, luidt het gezegde. Ook voor niets krijg je ook een heel behoorlijke bescherming tegen virussen en malware. Avast! Home Edition is gratis voor thuisgebruik en niet-commerciële toepassingen.

[download_file]
Avast! 4.7 is gratis, maar biedt alle functionaliteit die je van een professionele virusscanner verwacht. Het programma doorzoekt mails en de harde schijf op virussen en andere malware. Daarbij kan je aangeven of verwisselbare media, de complete schijf of alleen bepaalde mappen moeten worden nagekeken.

Via een schuifknop regel je hoe grondig Avast! te werk moet gaan. Wanneer het systeem onverhoopt een virus bevat, zal Avast! het besmette bestand verwijderen of je van het virus op de hoogte brengen, waarna je kan bepalen wat er met het virus moet gebeuren.

Web Shield is een functie waarmee je het inkomende internetverkeer in de gaten houdt. Het schild fungeert als een proxy-server en filtert virussen, adware of spyware afkomstig van het internet. Het virtuele schild is compatibel met alle bekende browsers, inclusief Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla en Opera.

Niet alleen het internetverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden, Avast! scant tevens bestanden die afkomstig zijn van nieuwsgroepen, p2p-netwerken en instant messagingprogramma’s. De nieuwste versie kan ook archiefbestanden (dbx-bestanden) van Outlook Express uitpakken en desinfecteren.

Avast! is een van de weinige virusscanners die je naar wens kan aanpassen. Op de website van Avast! zijn diverse leuke skins beschikbaar om het programma een nieuw uiterlijk aan te meten. Het programma is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Voor thuisgebruikers (niet-commercieel) is Avast! Home Edition gratis. Na 60 dagen dien je kosteloos te registreren, maar dat neemt slechts enkele minuten in beslag. Een licentiesleutel wordt je dan via e-mail toegestuurd.

Nog een kleine waarschuwing: twee virusscanners installeren op één pc zorgt voor problemen. Heb je al een antivirusprogramma, dan raden wij je aan om dit programma eerst te verwijderen van je pc voordat je Avast! uitprobeert. En omgekeerd: voldoet Avast! niet aan je verwachtingen, verwijder het dan eerst en herinstalleer pas daarna je oude pakket.

Platform: Windows 95/98/ME/NT4/200/XP

External links

avast!