Mensen met een digitale camera herken je van ver: ze houden hun camera niet meer voor hun ogen om door de zoeker te kijken. Ze kijken gewoon op het lcd-schermpje. Bovendien hebben veel camera’s een uitklapbaar en roteerbaar schermpje, of is de body van de camera kantelbaar. Op het eerste zicht lijkt dat een banaal extraatje op je camera, maar dat is het niet.

Een beetje fotograaf ligt namelijk voor hij het zelf beseft op z’n buik, of gaat op z’n minst door de knieën. Als je je schermpje kantelt, dan krijg je een hoog (vogel) of laag (kikker) perspectief, zonder dat je jezelf in de vreemdste bochten moet wurmen om te zien of het beeld wel enigszins goed gekadreerd is. Foto’s uit vreemde hoeken hebben soms leuke details, of een vreemd lijnenspel.

Probeer bijvoorbeeld eens in het midden van een weg te staan, terwijl je je camera zo laag mogelijk bij de grond houdt. O ja, vanuit de heup kan je ook ongemerkt en onopvallend foto’s maken, want op een digitale camera kan je altijd doen alsof je de vorige foto aan het bekijken bent. Als je dan afdrukt, heb je vaak erg leuke foto’s!