PDFCreator is een handig én gratis programma om documenten om te zetten naar het pdf-formaat. Nieuw is een toolbalk om rechtstreeks vanuit Internet Explorer pdf’s te maken van internetpagina’s. Spijtig genoeg werkt de toolbalk niet met andere browsermerken.

Er is een varia aan programma’s dat documenten kan omzetten naar pdf’s. Maar als je geen zin hebt om het grote OpenOffice.org te draaien of te investeren in Acrobat, kan je bij PDFCreator terecht. Het openbronprogramma biedt weliswaar slechts een basisfunctionaliteit, maar de doorsnee gebruiker zal er voldoende aan hebben. In tegenstelling tot sommige sharewareoplossingen voegt PDFCreator geen reclameboodschappen aan het pdf-bestand toe.

[download_file]
Net zoals bij andere pdf-toepassingen installeert PDFCreator een virtuele printerdriver die je dan bij het afdrukken selecteert. Dat is een handige aanpak die ervoor zorgt dat je zowat uit elk programma een pdf-bestand kan maken. De stelregel is: als je kan afdrukken, kan je een pdf-document maken.

PDFCreator werkt relatief snel en produceert compacte pdf-bestanden. De kwaliteit van het resultaat wisselt wel sterk. Simpele Word-bestanden vertalen goed naar pdf, maar webpagina’s al heel wat minder. Veel zal natuurlijk afhangen van de afdrukmodus van het programma waaruit je print.

De vele opties van het programma bepalen sterk het eindresultaat. Hier beslis je onder meer hoe compatibel de pdf moet zijn met oudere versies van Acrobat Reader en hoe detailrijk (én hoe groot) het document wordt. Verrassend zijn de uitgebreide instelmogelijkheden; je kan bijvoorbeeld bepalen met welke kwaliteit beelden in een document bewaard worden en of een pdf versleuteld moet worden. PDFCreator ondersteunt zelfs CMYK-kleurruimtes.

Tijdens de installatie kan je kiezen voor een Nederlandstalige interface. PDFCreator kan ook op een server geïnstalleerd worden.

Windows 98/Me/2000/XP/Server 2003

External links

PDFCreator