Als je een grote liefhebber bent van het Web 2.0-fenomeen, zal je houden van Flock. Het is immers het eerste programma dat de naam browser 2.0 waardig is. Flock is het Zwitserse zakmes onder de browsers: met deze op Firefox-gebaseerde toepassing surf je, lees je RSS-nieuwsfeeds, beheer je informatie en – als je nog tijd over hebt – schrijf je een blog. Flock bèta 1 wordt overigens ook aangeduid met het versienummer 0.7, kwestie van het verwarrend te houden.

[download_file]
Flock bundelt losse toepassingen als blogging, online favorietenlijsten, RSS-feeds en gedeelde fotocollecties in één geheel. Zo kan je met een druk op de knop tijdens het surfen een tekst toevoegen aan je blog. De ingebouwde tekstverwerker van Flock is compatibel met de bekendste online blogdiensten, zoals Blogger en WordPress.

Een nieuwigheid in deze functie is dat de blogmotor een ingebouwde spellingcontrole krijgt. Standaard controleert deze module enkel Engelstalige teksten, maar met een paar vlotte handelingen voeg je ondersteuning voor het Nederlands toe. Dat doe je door bij de spellingcontrole bij de talen de optie ‘Download More’ te selecteren.

Heel wat functies in Flock draaien rond het bijhouden van favorieten en RSS-feeds. Zo maakt een snelkoppeling naast de adresbalk het bijhouden van een interessant webadres gemakkelijk, terwijl een abonnement nemen op een RSS-stroom nauwelijks moeilijker is. Ook voor het organiseren van favorieten zijn er allerlei tooltjes en desgewenst kan een surfer zijn favorietenlijst online publiceren.

Heel interessant is de ingebouwde zoekfunctie die automatisch alle bezochte webpagina’s indexeert. Een ander feature laat surfers toe hun favorieten te ‘taggen’ met eigen tekstlabels en zo favorietenlijsten te organiseren.

Bèta 1 (of Flock 0.7) staat al heel wat dichter bij een finale versie. Bepaalde diensten zijn al volledig geïntegreerd. Met name het delen van foto’s en de RSS-lezer lijken zo goed als af. De ingebouwde zoekmachine die meteen ook bezochte pagina’s doorzoekt is heel sterk.

Windows 98/Me/2000/XP/Server 2003

External links

Flock