Het register is een centrale bewaarplaats voor allerhande instellingen van Windows. Het bestaat uit een uitgebreide boomstructuur die je kan bekijken door te klikken op de START-KNOP, dan UITVOEREN te kiezen en vervolgens de opdracht ‘REGEDIT’ in te typen en op OK te drukken

Jammer genoeg wordt het register na verloop van tijd een echte vuilnisbak waar vele nutteloze verwijzingen (zogenaamde sleutels) in staan. En dat is meteen één van de redenen waarom Windows XP na verloop van tijd zo log wordt. Opkuisen is dus de boodschap en dan gebruik je best één van de tientallen gespecialiseerde tools.

Ook Microsoft heeft een eigen tool genaamd Regclean maar het bedrijf stelt dit vreemd genoeg niet (meer) beschikbaar op hun website. Eigenlijk is Regclean vooral bedoeld voor de oudere Windows-versies zoals Windows 95 en 98 en Windows Me. Je kan het ook gebruiken in combinatie met Windows 2000. Voor Windows XP kan je de probeerversie van Registry Mechanic 5.1 inzetten. Je vindt deze tool op de softwaresite van tucows.com of op pctools.com.