Ben je het beu om om de haverklap een nieuwe codec te installeren zodat je een film op je pc kan bekijken? Probeer dan eens VLC, dat alles bevat wat je nodig hebt om (gedownload) videomateriaal te bekijken.

[download_file]
VLC heeft geen gelikte, fraaie interface. Belangrijker is dat het wél bijna alle gangbare videoformaten ondersteunt. En dat het programma meteen een server is om via het netwerk video te streamen, is mooi meegenomen.

Automatische updates zijn niet het enige nieuwe in versie 0.8.5. In de Windows-uitvoering vinden we ook ondersteuning voor Real en podcasts terug, en het programma kan ook beter om met ondertitels en mp4-bestanden. Een leukigheid is de brug naar MSN Messenger, waardoor je contacten kunnen zien wat je aan het beluisteren of bekijken bent.

VLC is een openbronproject dat beschikbaar is voor talloze besturingssystemen – tot aan BeOS toe. Het indrukwekkende lijstje van functies en ondersteunde codecs verschilt echter hier en daar tussen de besturingssystemen. Op de VLC-website vind je in een overzichtelijke tabel meer informatie over specifieke verschillen.

De Windows-versie is een van de meest volledige en speelt nagenoeg alles probleemloos af. Op videogebied ondersteunt VLC standaard mpeg 1/2/4, alle DiVX-smaken, XviD, 3ivX, MWV en zelfs H.264 HD-video, al is het nog experimenteel.

De ondersteuning van audioformaten is zelfs nog vollediger en VLC kan indien gewenst ook ondertitels tonen. Ook als het gaat om de output zijn er vele opties, zoals eentje die een videobestand ‘vertaalt’ naar geanimeerde ASCII.

De standaardinterface van VLC wint geen prijzen; wie het uiterlijk wil veranderen kan echter simpelweg kiezen voor een ander jasje, te downloaden via de VLC-website. Daar vind je ook meer informatie over het opzetten van een streaming server.

De downloadlinks bij dit artikel verwijzen naar de Windows-versie (.exe) en naar de uitvoering voor Mac OS X (.dmg). Omdat er voor elke Linux-distributie een andere VLC-uitvoering bestaat, kan je voor deze software best rechtstreeks de VLC-site bezoeken.

Windows 2000/XP of OS X

External links

VLC