Google biedt met Gmail enkele gigabytes opslagruimte voor e-mails. Maar als tussenstation voor bestanden is Gmail ook uitstekend geschikt. GMail Drive tovert deze opslagruimte om tot een virtuele, online harde schijf in Windows. Huidige leden van Gmail mogen tegenwoordig meer accounts weggeven, wat het eenvoudiger maakt om een toegangsbewijs voor Gmail te bemachtigen,

[download_file]
Via GMail Drive kan je de meegeleverde, 2 GB grote schijfruimte van de gratis maildienst Gmail benutten alsof het een virtuele, online harde schijf is. Google wijzigt de inlogprocedure van Gmail zo nu en dan, waardoor voorgaande versies van GMail Drive niet meer werken. Versie 1.10 herstelt de toegang weer.

De Deen Bjarke Viksoe maakte een eenvoudige schil voor Windows die Gmail integreert in Windows. Na de installatie (en in sommige gevallen opnieuw starten van de computer) voer je je naam en wachtwoord voor Gmail in et voilà, onder ‘Mijn Computer’ verschijnt een extra schijf.

Er zijn wel beperkingen. De software verkeert in een constante ‘experimentele fase’. De tool gaat goed met bestanden om, al mogen deze vanwege Gmail-beperkingen maximaal 40 tekens in hun bestandsnaam hebben. Het up- en downloaden van bestanden gebeurt verder razendsnel.

Viksoe biedt nog geen beveiliging als versleutelde overdracht. Wel kan je met de rechtermuisknop de Send to-optie selecteren om bestanden vliegensvlug naar je GMail Drive te kopiëren. GMail Drive is eenvoudig via softwarebeheer te verwijderen.

Windows 98/Me/NT/2000/XP

External links

GMail Drive