Dit freewareprogramma laat je complexe taken verrichten door simpelweg enkele toetsen in te drukken. Je kan zelf bepalen welke toetsencombinaties welke taken uitvoeren.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Dit freewareprogramma laat je complexe taken verrichten door simpelweg enkele toetsen in te drukken. Je kan zelf bepalen welke toetsencombinaties welke taken uitvoeren.

[download_file]
De AutoHotkey-scripttaal bied je zeer veel mogelijkheden. Zo kan je scripts maken om programma’s op te starten met een druk op een knop. Ook kan je veelgebruikte woorden of zinnen onder een sneltoets of lettercombinatie stoppen; ‘mvg’ kan bijvoorbeeld het voluit geschreven ‘Met vriendelijke groet’ opleveren.

Multimediatoetsenborden worden ondersteund en het programma kan ook worden gebruikt in samenwerking met apparaten die niet standaard zijn. Zo zou je een sneltoets (hotkey) bijvoorbeeld kunnen koppelen aan de synchronisatie van een pda, of aan een scanner.

Het programma kan ook worden toegepast voor het uitvoeren van bewerkingen op bestanden of mappen. Zo kan je bijvoorbeeld een script maken dat controleert of je nog voldoende schijfruimte over hebt; zo niet, dan kan je via het script automatisch alle tijdelijke bestanden (cache, prullenbak) laten wissen om ruimte te maken.

Bovendien kan je elk script opslaan als EXE-bestand, zodat het op elke pc kan worden toegepast – ook als hierop AutoHotkey niet is ge├»nstalleerd.

Helaas is de gebruikersinterface van AutoHotkey heel sober. Om het te gebruiken, zal je zorgvuldig de handleiding moeten lezen – ‘al doende uitzoeken’ is in dit geval nauwelijks mogelijk. Het programma is dan ook met name een aanrader voor ervaren computeraars.

De nieuwe 1.4.3-versie bevat een aantal bugfixes, waarvan je hier een overzicht kan vinden.

Window 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server

External links

AutoHotkey