Windows Vista belooft veel grafisch geweld op je bureaublad, maar je kan nu al nog baanbrekender zijn met SphereXP. Deze opmerkelijke plug-in voor Windows tovert het bureaublad om tot een ware 3D-omgeving. Let wel: je beschikt best over een iets of wat moderne pc, anders zal je computer vertragen tot een slakkengangetje.

[download_file]
Als je SphereXP uitvoert, wordt het bureaublad op de binnenkant van een bol geplaatst. Het idee is dat de gebruiker het middelpunt wordt van alle pc-activiteiten. Vensters van applicaties lijken op de wand te plakken en met de muis navigeer je door de ruimte.

Door op een programmavenster te dubbelklikken, toont hij normaal; rechts klikken op het bureaublad laat hem opnieuw zweven. Van elk programmavenster kan je de ‘afstand’ met een kijker bepalen en de positie instellen. Een handig wireframe van de bol maakt duidelijk waar verschillende vensters zich bevinden.

Wie even aan de slag gaat met SphereXP merkt dat er voor de auteur nog wat werk aan de winkel is. Voor het grootste deel doet het programma nochtans alles wat het belooft, op wat storende visuele foutjes na. Het is ook even wennen aan de bediening en het geheel toont ook wat beter als de taakbalk onzichtbaar is. Let wel: een eventuele vorige versie verwijder je best eerst.

SphereXP werkt enkel als ook het .NET Framework 2.0 aanwezig is. Deze gratis download van Microsoft is circa 23 MB groot en valt via deze Microsoft-pagina af te halen. Zonder zal je zelfs het installatieprogramma niet kunnen opstarten.

Windows 2000/XP/Server 2003