VirtualStage is een fascinerend programma om zelf 3D-animatiefilmpjes in elkaar te knutselen. Je bent er gegarandeerd enkele uren mee zoet, al is afreizen naar Hollywood nog niet voor morgen.

[download_file]
Deze Lite-versie is het kreupele broertje van de betalende editie van VirtualStage. Je hebt de keuze uit slechts twee personages (man en vrouw) en twee locaties (binnen en buiten). Maar dat is voldoende om een eenvoudig, maar leuk 3D-animatiefilmpje te maken.

De personages beweeg je door met de muisknoppen te klikken, bijvoorbeeld voortstappen door het middelste muisknop/scrollwieltje ingedrukt te houden. Uit een uitklapmenu kies je één van de 28 meegeleverde gezichts- en lichaamsuitdrukkingen.

Ook de belichting, camerapositie en geluidseffecten kan je instellen. De personages kregen we in het korte tijdsbestek van de test niet aan de praat, al zou je dit in de Lite-versie dertig dagen (beperkt) kunnen uitproberen.

In de commerciële versie kan je de scènes opvullen met meer dan 550 attributen; hier moet je het stellen met de optie om een digitale foto tegen een virtuele muur te hangen. De betaalversie bevat verder nog tien personages in hoge resolutie, vier stemmen in hoge kwaliteit, 57 geluidseffecten en 252 texturen om muren vorm te geven.

De leercurve valt al bij al mee, onder meer door de meegeleverde handleiding in PDF-formaat. Die maakt je snel wegwijs in het programma, zonder over veel details te struikelen.

Je kan de Lite-versie van het programma verkrijgen door naar de website van Dakine Wave te surfen en er je e-mailadres op te geven. Je krijgt dan een e-mail toegestuurd met de download-instructies. De betaalversie kost ongeveer 70 euro en wordt naar je thuis opgestuurd in de vorm van een dvd of vijf cd-rom’s.

Windows 2000/XP

External links

Dakine Wave VirtualStage