Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Locate is een programma om bestanden op de harde schijf op te sporen. Daarvoor is er toch al de zoekfunctie van Windows? Klopt, maar dit tooltje is stukken sneller.

[download_file]
Het programma indexeert eerst de mappenstructuur met het aparte programma updtdb32.exe en stopt die gegevens in een databank. Alle zoekopdrachten (met locate32.exe) verlopen in deze databank, waardoor dus niet de hele harde schijf doorzocht moet worden.

Zoeken kan met verschillende parameters zoals naam, extensie, grootte en datum. Daarnaast zijn er ook geavanceerde mogelijkheden om met wildcards te werken of naar specifieke bestandstypes te speuren. Je kan ook verschillende parameters tegelijk invoeren en zo bijvoorbeeld alle archiefbestanden tussen 3 tot 5 MB van de afgelopen veertien dagen oproepen.

De presentatie van de zoekresultaten is sober maar overzichtelijk. Vanuit de lijst kan je bewerkingen uitvoeren op gevonden bestanden, zoals het openen van de bovenliggende map. Locate beschikt verder over verschillende opties, zoals de mogelijkheid om op netwerken te zoeken. Maar daarvoor zal je in het menu ‘Settings’ eerst wat aanpassingen moeten aanbrengen.

Windows 98/ME/NT4/2000/XP

External links

Locate