Je hebt een digitale camera én gratis webruimte bij je internetprovider? Dan is het met het polyvalente programma JAlbum een fluitje van een cent om een knap online fotoalbum aan te maken.

Je hebt een digitale camera én gratis webruimte bij je internetprovider? Dan is het met het polyvalente programma JAlbum een fluitje van een cent om een knap fotoalbum aan te maken. Het ingebouwde ftp-programma plaatst het fotoalbum meteen online op je webruimte. Bovendien is er ook ondersteuning voor het Nederlands.

[download_file]
Via een Verkenner-achtige interface kan je je fotocollectie beheren. Je hebt ook toegang tot de EXIF-data van je foto’s, die extra informatie over jouw afbeeldingen meedragen. Met de geïntegreerde ftp-toepassing zet je het nieuwbakken fotoalbum bliksemsnel op jouw persoonlijke website. Het programma is ook prima geschikt om fotopresentaties op cd te branden.

Sinds versie 6.2 (een update die een maand geleden verscheen) kan JAlbum functioneren als een server. Zolang het programma draait, wordt een folder met foto’s in de gaten gehouden; voeg je een beeld bij of verwijder je er een, dan wordt het online fotoalbum automatisch aangepast. Deze versie gaat nog een stapje verder en verwijdert een resem bugs uit het programma.

Om JAlbum te gebruiken, moet minstens versie 1.4 van Suns Java Runtime geïnstalleerd zijn. Mocht dit niet het geval zijn, kan je dit downloaden bij Sun. Clickx biedt drie versies van JAlbum aan: voor Windows, OS X en Linux. Op de JAlbum-site vind je ook uitvoeringen voor minder gebruikte besturingssystemen.

Windows 98/ME/2000/XP, Mac OS X of Linux

Met een bijdrage van Nico Vandenabeele.

External links

JAlbum