Het primitieve beeldbewerkingsprogramma Paint is met versie 2.x reeds de eenentwintigste eeuw binnengeloodst; versie 2.6 zet een stevige stap richting 2006. De ondersteuning van 64-bit processors en betere prestaties op dergelijke systemen zijn de belangrijkste nieuwigheden.

[download_file]
Paint 2.6 biedt alle mogelijke tekentools en combineert dit met geavanceerde mogelijkheden om beelden te bewerken. Het beschikt over een aantal geavanceerde mogelijkheden, zoals werken met lagen (layers) en een hele rits effecten. Nieuw zijn onder meer 3D-roteren, noise-effecten en radial blur.

Versie 2.6 start verrassend snel op en verwelkomt je met een canvas met semi-transparante paletvensters. Op die manier blijf je het overzicht over je afbeelding behouden, ook al zijn er verschillende paletten geopend.

Andere opvallende verbeteringen zijn een ingebakken updatefunctie, een bijzonder vlotte tool om lijnen en curves te tekenen, en ondersteuning voor andere talen. Officieel is het programma enkel verkrijgbaar in het Engels en het Duits, maar er zijn al een aantal officieuze vertalingen opgedoken. Ook Nederlands komt in het rijtje voor. Het benodigde taalpack vind je op dit forum.

Versie 2.1 kon al overweg met bmp-, gif-, jpeg- en tiff-bestanden; de nieuwe versie voegt daar ook tga-bestanden aan toe. Het programma biedt – eindelijk – ook ondersteuning voor gif-transparantie.

Paint.NET blijft evenwel kampen met een belangrijke beperking: je kan maar één beeld tegelijkertijd bewerken. Maar voor een gratis programma nemen we die beperking er maar al te graag bij. Paint 2.6 vereist het .NET 2.0 Framework, dat je gratis bij Microsoft kan afhalen.

Windows XP/Windows 2000/Server 2003/Vista

Met een bijdrage van Nico Vandenabeele.

External links

Paint.NET